DESEMBER UTEN JUL

FOTO og TEKST: LINN MANGEN HJELLNES

Desember er måneden de aller fleste forbinder med julestemning og
gaver. Måneden man koser seg med julestrømpa og spiser god julemat.
Men det er jo ikke til å stikke under en stol at det også er
veldig mange som ikke feirer jul.

Vi har snakket med en muslim fra Oslo Øst som ikke feirer jul. Vi vil gjerne høre hva han har å si om juletiden!

Feirer du jul?

- Nei, jeg feirer ikke jul fordi jeg er muslim. Så enkelt er det. Siden jul tilhører kristendommen, og jeg tror på Allah, blir det helt unaturlig for meg og familien min å feire jul.

Gjør dette slik at du føler deg utenfor i juletidene?

- Kanskje litt til tider, men jeg vil ikke kalle det å føle meg utenfor. Selvfølgelig, folk går jo rundt og snakker om alle julegavene de skal kjøpe og ønske seg, men det er ikke i så stor grad at det får en til å føle seg utenfor. Folk vet at jeg ikke feirer jul, og tar hensyn til det. Og uansett henger jeg med mange andre som ikke feirer jul, så jeg er ikke alene.

Så dere har ikke noe julepynt hjemme?

- Nei, det har vi ikke. Blir litt feil å ha et juletre i stua når jeg ikke feirer jul eller har noe tilknytning til julefeiring.

Liker du julefilmer og juleserier, selv om du ikke feirer jul?

- Jeg har egentlig ikke sett så mange julefilmer og serier, så det blir litt vanskelig å ha en formening om det. Men jeg husker når jeg var liten, at jeg så på Mikke Mus julespesial. Den var jo ganske bra. Så har jeg sett en julefilm med en sånn grønn mann. Husker ikke helt hva den heter, men den var morsom.

Syntes du julen er teit og overvurdert?

- Jeg synes det er litt spesielt. Alle norske er jo helt gale når det er jul, og det er helt umulig å gå på senteret fordi det er helt overfylt av mennesker. Men jeg har ikke tenkt så mye på det egentlig. Jeg skal ikke dømme andre sin tro. Men skal jeg være helt ærlig syntes jeg det med nissen er litt sært.

Har du noen gang fått en julegave selv om du ikke feirer jul?

- Ja, det har jeg faktisk. Får noen gaver på julaften, men det er ikke av samme grunn som de andre får det. Vi bare gir hverandre et par små gaver for å være hyggelig, så vi har ikke noe religiøs grunn for å gjøre det.

Har dere noen ”erstatning” for julen?

- Ja, vi har høytider vi feirer vi også. Det kommer litt an på hvor religiøs du er og hvor seriøst du tar alle høytidene. For det er ganske mange av dem. Sånn som min familie er ikke voldsomt religiøse, så vi gjør ikke så mye ut av disse høytidene, men noe feirer vi.

Kan du gi oss et eksempel?

- Vi har noe som heter ramadan. Ramadan er en hel måned der vi faster når det er dagslys, den niende måneden i kalenderen vår. Etter Ramadan har vi en stor fest for å feire at den måneden er over, som vi kaller Eid. På samme måte som at dere skriver ”god jul” på julaften skriver vi ”Eid mubarak” på vår dag. Vi feirer også nyttår som alle andre. Med god mat og fyrverkeri.