KROPPSPRESS

TEKST: ODA SEVALDSEN

Er jeg bra nok? Det er et spørsmål mange norske ungdommer spør seg selv om. Nå i dag har vi et
enormt fokus på utseende og kropp, og det blir bare verre og verre for hver dag.

Jeg tror de fleste har kjent litt på det og har spurt seg selv om de er bra nok eller ikke. «Er beina mine tynne nok, stikker kragebenene mine nok ut? Veier jeg for mye?»

Teknologien nå til dags tror jeg har en del av skylda, for de aller fleste ungdommer nå har tilgang til internett og sosiale medier døgnet rundt! Vi er på Facebook, Instagram, Tumblr og mange andre sosiale medier. Og jeg tror et av de beste eksemplene er Instagram, det er tusenvis av fitnessprofiler ute på instagram som legger ut bilder av jenter med den såkalte «perfekte» kroppen.

Et godt eksempel på en instagram konto er jenselter, som har langt over 4000 000 følgere. Vi følger selv disse fitnessprofilene i håp om å få inspirasjon og motivasjon til å prøve å oppnå en så «fantastisk» kropp selv en dag.

Dette er det svært mange som får dårlig selvtillit av, jeg vet selv at jeg kan få det og fint kan tenke «Herregud, skulle virkelig ønske jeg så sånn ut». Disse profilene på ulike sosiale medier hjelper ikke stort på selvtilliten, så dette gjør absolutt ikke ting bedre.

En annen ting vi ser er bilder av supermodeller som Megan Fox, Adriana Lima og mange andre vakre kvinner fra hele verden, og vi blir skuffet når vi ser vårt eget speilbilde. Vi prøver ulike helsetips og spesielt dietter som lavkarbo, 5:2, biorytme og høykarbo. Vi trener så ofte som mulig i håp om å gå ned i vekt ... når vi egentlig ikke trenger det, fordi kroppen vi allerede har er bra nok, men vi ser det bare ikke selv.

Det er alt for mange som prøver å slanke seg som ikke trenger det, men kroppspresset som er nå får dem til å tro det. Det er så klart bra å trene og tenke på kosthold, men istedenfor å gjøre det for seg selv og egen helse, har det blitt til en konkurranse om hvem som er tynnest, har størst «thigh gap», og mest mulig fremhevet krageben.

Et annet sted vi lett kan bli påvirket av er TV og aviser. Vi ser hundrevis av reklamer og mange av disse er skjønnhetsreklamer, som viser jenter med perfekt hud, hår og utseende. Det er ikke rart vi blir påvirket.

Det som er at vi kan jo heller ikke akkurat hindre alle reklamer fra å bli sendt på TV. Men hva kan vi egentlig gjøre?

Du kan la være å bry deg om det folk sier, men det er jo litt vanskelig det også. Hvis alle ikke hadde blitt så påvirket av hverandre og ikke hadde brydd seg om det man så, hørte og leste og bare kjørte sitt eget løp så hadde kanskje ting blitt litt bedre. Men det er også svært vanskelig. Vi burde bli mer kritiske til alt vi ser og leser, og bli mer selvsikre på oss selv!